De schoonheid van onzekerheid..

Zekerheid bestaat nietzekerheden
Wanneer en waarom hebben wij, mensen, besloten dat zekerheden noodzakelijk zijn? We hebben een inboedel-, woon-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstands-, overlijdens- en nog veel meer verzekeringen om ervoor te zorgen dat er niets misgaat. We willen een belofte van eeuwige trouw van onze partner en een vast arbeidscontract, want stel je voor dat je het alleen moet doen, of je baan kwijtraakt.

Er is natuurlijk niets tegen verzekeringen. Sommigen zijn verplicht of uitermate nuttig, maar ik durf te beweren dat de hang naar zekerheid je meer belemmert dan je iets oplevert. De andere kant van het verhaal is namelijk dat je door die hang naar zekerheid wellicht blijft zitten in een baan die niet bij je past, omdat er een hoge hypotheek op je huis zit. Dat je in een ongelukkige relatie blijft, want hoe moet je het anders financieel redden in je eentje. Dat je geen muzikant wordt omdat iedereen zegt dat je daarvan niet kunt leven. Ik heb nieuws voor je: de zekerheid die je denkt te hebben, of te kunnen krijgen, BESTAAT NIET. De mensheid is schijnzekerheden aan het creëren, maar NIETS in het hele leven is zeker. Het bedrijf waar je werkt kan failliet gaan, je partner kan verliefd worden op een ander, je kunt morgen tegen een boom rijden of een ernstige ziekte krijgen. Kijk maar eens wat er is gebeurd met de pensioenen waarvan we decennia lang ‘zeker’ zijn geweest. Daar kun je angstig en ongelukkig van worden maar lees even verder..

Alles is mogelijk
Met de wetenschap dat helemaal niets in het leven zeker is, is het dus krankzinnig om jezelf dag na dag naar dat vervelende kantoor te slepen en te wachten tot je weer naar huis mag, alleen om de hypotheek te kunnen blijven betalen. Is het eeuwig zonde dat je je passies niet leeft omdat je bang bent dat je het niet kunt of het je geen inkomen gaat opleveren. Is het zonde om jaloers te zijn of bang dat je partner je verlaat. Er zit maar één ding op en dat is de schoonheid zien van onzekerheid. Als niets vastligt, is dus alles mogelijk!

Je hebt voor jezelf een vast pad gebaand waarvan je denkt dat die naar zekerheid leidt. Dat moet wel een saai pad zijn. Je kunt alleen maar rechtdoor, ziet alleen maar wat er links en rechts van dat pad is en je weet waar het naar toe gaat (denk je). Soms word je door gebeurtenissen van je pad afgeslingerd en dan ben je overstuur en ongelukkig. Waarom overkomt dit jou nu juist? Wat een pech.. Maar stel je nu voor dat je het doel van je leven helder hebt, maar het pad dat je loopt onbekend is. Dat je een zijweg kunt of moet nemen en zich vanzelf weer een ander pad ontwikkelt. Dat je weg doodloopt en je iemand tegenkomt die je even de goede kant op wijst. Dat je daardoor op plekken komt die je nooit had durven dromen. Dat je onderweg obstakels overwint waarvan je niet wist dat je het zou kunnen..

Zet een paar stappen
Ik ben in mijn leven veel mensen tegengekomen die een indrukwekkend levensverhaal hebben. Die daardoor dingen hebben neergezet, miljoenen boeken hebben verkocht, een boodschap hebben voor iedereen. Die mensen hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn keihard van hun pad geduwd. Ze zijn al hun zekerheden kwijtgeraakt. Ze hebben onder een brug geslapen, zijn bijna dood geweest, hebben een ernstige ziekte gekregen of hebben een andere traumatische ervaring gehad. Zij werden gedwongen om zonder enige zekerheid een onbekend pad in te slaan en hebben de schoonheid van het leven ontdekt. De mogelijkheden, hun eigen kracht..

Dit kun jij ook. Je hoeft niet te wachten tot je bruut van je pad af wordt gebracht. Wandel naar plekken waar het goed voelt, neem eens een onbekende afslag waar je blij van denkt te worden of die nodig is voor jouw verdere ontwikkeling. Kijk verder dan het pad waar je op dit moment op loopt en zet een gewoon een paar eerste stappen op een heel nieuw pad, zonder dat je precies weet waar het heen leidt. Neem vooral een aantal verzekeringen en pas op jezelf, maar laat de rest van je zekerheden los. Ga het maximale uit het leven halen. Onderneem actie en vertrouw. Het leven zorgt voor je, als jij voor jezelf zorgt..

 

Brenda Vader C.H.
Hypnosecentrum Haarlemmermeer

Wil je ook hypnose ervaren, of leren? Vul het contactformulier hiernaast in!