HypnoNieuws Blogs

Lieve tieners, jongvolwassenen..

Ik zie jullie regelmatig mijn praktijk binnenkomen. Schouders gebogen, sloffend, met een trieste blik. Jullie ouders maken zich zorgen. Het gaat niet zo goed. Jullie vinden het leven niet zo leuk. Alle dromen die jullie hadden zijn vermorzeld of onzeker. Volgens jullie ouders zijn jullie niet direct suïcidaal (en soms ook wel), maar voor jullie hoeft het leven zo niet meer. Er worden afspraken gemaakt met psychologen en huisartsen, met specialisten, instanties en zelfs een enkele keer met de levenseindekliniek. Sommigen van jullie maken er zelf een einde aan. Hartverscheurend. Ik snap jullie wel. Die druk die jullie wordt opgelegd. Sociaal, school, werk, thuis. Sterke schouders die dat allemaal kunnen dragen. En dat kunnen jullie ook niet allemaal.

Vroeger werd je bakker, kapper, advocaat, boekhouder of buschauffeur. Tegenwoordig kun je kiezen uit honderden, misschien wel duizenden opleidingen en, als je nog veel te jong daarvoor bent, moet je al een keuze maken wat je voor de rest van je leven gaat doen. Moet je tests doen, aan allerlei voorwaarden voldoen. Voordat je 18 jaar bent hebt je cito-toetsen, toetsen, tentamens en examens gedaan tot over je oren. Ben je getest, gecheckt, heb je stempeltjes en diagnoses gekregen. Je mag niet afwijken, je moet slagen, je moet het halen, je moet een succesvol mens worden en ook nog eens mooi, slank en populair zijn. Alles om maar in het systeem te passen. En jullie passen niet meer in dit systeem..

Er wordt vaak te hard met jullie omgegaan, zo snel en goed mogelijk in het gareel, maar ook te zacht. Jullie hebben alles, spullen tot over je oren, alles is geregeld, ouders houden jullie uit de wind, er zijn vangnetten, er is begeleiding. Er mag niks misgaan en als er dan toch iets misgaat zijn jullie helemaal uit het lood geslagen. Jullie gaan niet meer op je bek. En daardoor weten jullie ook niet hoe sterk je eigenlijk bent. Hoeveel veerkracht je hebt.

In de gesprekken die ik met jullie heb hoor ik vooral veel faalangst, slecht slapen, slecht eten, angst voor het leven, geen zin meer in het leven, depressie en gebrek aan motivatie. Maar hoe kun je motivatie opbrengen voor een toekomst die helemaal niet zo aantrekkelijk is, een wereld die jullie angst aanjaagt? Jullie zijn een nieuwe lichting. Jullie willen het anders, maar de maatschappij is (nog) niet zo ingericht. Het idee dat je tig jaar voor een baas moet werken, in een muf kantoor, van 9 tot 9 (als je al een baan kunt krijgen), de gedachte aan een eigen huis dat je toch niet kunt krijgen, een auto die je toch niet kunt betalen en God verhoede dat je ziek wordt, of het niet redt, hoe moet het dan? Het bedrog van regeringsleiders, milieuvervuiling, dierenleed, oorlog, armoede, rampen. Het idee van vechten, sappelen, overleven en een heel leven lang presteren maakt jullie bang. Ik snap het.

Lieve tiener, jongvolwassene, je hebt zoveel kracht! Je mag het niet weten, je moet falen, je moet fouten maken. Hoe kun je leren als je geen fouten maakt? Juist omdat jullie niet in het systeem passen zijn jullie de sleutel tot een nieuwe wereld, een heel nieuw systeem.. Beschouw school even als tandenpoetsen, zit je ook niet om te springen, maar doe je ook zonder motivatie, omdat je tanden er anders uitvallen op termijn. Haal dat papiertje, stel het systeem tevreden voor nu en ga het daarna anders doen. Start je eigen bedrijf, ga zelfvoorzienend wonen, ga de politiek in, richt een stichting op, ga dingen uitvinden, ga samenwerken, help een ander. Leef je passies, wees creatief, ga muziek maken, reizen, ga ontdekken wie je bent, los van het systeem en je opvoeding, en hoeveel veerkracht je hebt. Ga mens zijn, fouten maken, vallen en weer opstaan, leren, groeien, leven! Heb vertrouwen, er is niets dat jij niet kunt of niet kunt leren. Verander de wereld. Wij oudvolwassenen rekenen op je..

Brenda Vader
Hypnotherapeut
Hypnosecentrum Haarlemmermeer


10 redenen om zelf hypnose te leren!

Niet 1 jong-volwassene denkt na de middelbare school: “misschien moet ik eens hypnotherapeut worden”. Meestal komen mensen wat later in hun leven met het fenomeen hypnose in aanraking. Het triggert ze dan, helpt ze, raakt ze of maakt ze razend nieuwsgierig naar de ongekende mogelijkheden van ons brein. Het voordeel is dat deze mensen al een flinke portie levenservaring hebben wat natuurlijk enorm helpt bij het uitoefenen van dit vak. Hieronder vind je 10 redenen om zelf hypnose te leren en is je belangstelling straks gewekt, dan kun je op 10 en 11 maart al meedoen met de Hypnose Basistraining! Er zijn namelijk nog twee plekjes beschikbaar.. Lees even verder hoe je op deze training maar liefst 100 euro korting krijgt!

1. Kennis is macht! Kennis van je brein levert je controle op over dat brein. Door je gedachten en je gedrag te begrijpen en te sturen, kun je zelf je leven veranderen. Zonder hulp!

2. Iedereen kan hypnose leren. Hypnose is een techniek en die techniek kan iedereen leren, het is niet zo moeilijk. Een goede hypnotherapeut worden vergt iets meer, maar daarvoor word je met alle zorg en persoonlijke aandacht door ons opgeleid. Je krijgt een erkend diploma en een certificaat van het Dave Elman Hypnosis Institute, de grondlegger van directe hypnose.

3. Je kunt levens veranderen! Hou je van mensen en/of werk je graag met mensen, dan is dit HET vak voor jou. Bij andere therapievormen loop je altijd tegen een kern aan die je niet op kunt lossen. Met hypnose kom je bij die kern. Directe hypnose is zo krachtig dat je een mensenleven in 1 sessie kunt veranderen.

4. Hypnose is hot! Tot voor een paar jaar geleden was hypnose ‘eng’ en ‘mystiek’ of gewoon ‘klinkklare onzin’ maar nu verwijzen huisartsen, tandartsen, specialisten en fysiotherapeuten hun cliënten regelmatig naar een hypnotherapeut. Er is zoveel vraag naar, dat onze praktijk en de praktijken van onze oud-studenten, deze vraag amper aankunnen. Er is werk genoeg!

5. Je krijgt goed betaald. Het is een beetje raar om over geld te praten, maar als je investeert in een studie, wil je ook dat die studie je iets gaat opleveren en dat is in dit vak geen enkel probleem. Als specialist op dit gebied kun je een zeer redelijke vergoeding vragen.

6. Je bent je eigen baas. Geen hijgende leidinggevende meer in je nek, geen gedoe als een kind ziek is of je een vrije dag nodig hebt. Je deelt je eigen tijd in en bepaalt zelf wanneer en hoeveel je werkt. Dus misschien is het dan eindelijk tijd voor een carrière-switch.. Onafhankelijk en vrij!

7. Het leven wordt steeds eenvoudiger! Je hebt kennis en een opleiding voor het leven. Kennis die je de rest van je leven in alle situaties iets gaat opleveren. Oud-cursisten geven aan dat hun leven steeds makkelijk wordt omdat ze steeds meer controle krijgen over hun eigen brein. Ze gaan niet meer mee in belemmerende gedachten, maar sturen deze gedachten zodat ze meewerken in plaats van tegen.

8. Je krijgt zelfvertrouwen! Als hypnotiseur/hypnotherapeut heb je enige mate van zelfvertrouwen nodig om overtuigend te zijn voor het onderbewustzijn van je client. Dat zelfvertrouwen is te trainen en kun je inzetten op elk vlak in je leven.

9. We laten je niet los! Je wordt ook na de opleiding individueel begeleid door mensen die aan de top staan in dit vak. Wij willen graag dat je succesvol wordt en begeleiden je naar behoefte naar een succesvolle eigen praktijk.

10. Het is het mooiste vak ter wereld en heerlijk om te doen! Kennis uitdragen, mooie mensen leren kennen, ze een heerlijke ervaring geven, levens veranderen.. Wat is er gaver dan dat!?

Ben je nieuwsgierig geworden dan kun je hier meer informatie vinden of je aanmelden voor de opleiding. Je kunt de modules ook los volgen en alleen de Hypnose Basistraining doen. Normaal geven wij alleen mensen die zich opgeven voor de hele opleiding 100 euro korting. Deze korting willen wij voor 1 keer geven op de Hypnose Basistraining. Zo kun je voor een prikkie eens snuffelen aan hypnose en gaan voelen of dit vak iets is dat ook bij jou past. Zien we je 10 en 11 maart?


Waarom je een antilope zou moeten zijn…

african-impala-rooibok-2-1347966-638x451

De mens is de enige diersoort die oorzaak en gevolg kan bedenken, inschattingen kan maken, zich voorstellingen kan maken door een werkelijk fenomenaal brein. Daardoor kunnen we ons uit situaties redden of bepaalde situaties voorkomen. Dit alles om ervoor te zorgen dat we veilig zijn en blijven. Een geweldig mechanisme zou je zeggen. Jazeker, alleen werkt het ook tegen ons en vergeten we wel eens dat we ook gewoon onderdeel zijn van de natuur..

 

De mens wil alles controleren: zichzelf, andere mensen, de dieren, het landschap, het milieu. Ja, zelfs het weer en dat is onze allergrootste frustratie want dat lukt ons maar niet. De mens wil zekerheid, dus verzekeren we alles dat los en vast zit, trouwen we met onze partner zodat deze ons niet zomaar in de steek kan laten, blijven we in een baan die we niet leuk vinden want we hebben een vast contract. Controle + zekerheid = veiligheid voor het mensenbrein. En als we die controle en zekerheid kwijt raken, raken we vaak onszelf kwijt. Maar eigenlijk zouden we moeten zijn zoals de antilope..

 

Stel je een antilope voor, die op de savanne heel relaxed een plukje gras staat te eten, als er plotseling een leeuw uit de struiken komt, die een sprong neemt naar de antilope. De antilope schrikt op en rent voor haar leven, de leeuw achter haar aan. Alles in haar staat op scherp en na het uiterste uit zichzelf te halen, weet ze uiteindelijk de leeuw van zich af te schudden..

 

Denk je dat de antilope naar een therapeut gaat en zegt: “Hoe kan ik nou ooit nog ontspannen gras eten?!”, “Wat als die leeuw me wel te pakken had gekregen?!” “Hoe moet dat nou als hij mij de volgende keer wel te pakken krijgt?!” Nee, de antilope staat 5 minuten later weer gewoon relaxed gras te eten en houdt één oor open om te luisteren of er een leeuw aankomt. Ze beseft dat ze onderdeel is van de natuur, dat dingen zijn zoals ze zijn en ze accepteert volledig wat er is.

 

Moraal van dit verhaal? Wees een antilope! LEEF en houd één oor open. Kijk met vertrouwen naar de toekomst en accepteer alles dat op je pad komt. Wat er ook komt, weet dat je het aankunt. Besef dat je onderdeel bent van de natuur. Dat wij wel denken dat we alles onder controle hebben, maar 1 tsunami en we zijn weg. Niets ligt vast. En dat is geweldig! Want omdat niets vast ligt is dus alles mogelijk..

 

 

Auteur: Brenda Vader, Hypnosecentrum Haarlemmermeer


Oordelen mag

ID-100282941

We staan op het punt om een hypnosesessie te gaan doen. Ze vertelt me eerst haar verhaal. Een lastige jeugd. Een moeder die haar niet zag staan en een vader die naar de fles greep. Ze is daardoor in haar leven erg onzeker geworden en angstig om relaties aan te gaan. Ze trouwde het bekende: een alcoholist, die haar mishandelde en haar na jaren verliet voor haar beste vriendin. Ze is al een hele poos alleen. “Ik weet dat ik niet mag oordelen”, zegt ze zachtjes, “maar ik vertrouw mensen niet meer”. Haar onderbewustzijn had een strategie ontwikkeld om haar veilig te laten blijven: geen vertrouwen meer hebben in zichzelf en andere mensen, zo kon ze niet meer gekwetst worden.

Haar opmerking zette me aan het denken. Oordelen.. Dat ‘mogen we niet doen’, dat is niet spiritueel, niet netjes. Als je de werking van het brein begrijpt, zul je daar anders over denken. Oordelen is inschatten: is iemand oké, is de situatie veilig, schuilt hier gevaar? Een heel natuurlijke functie van ons brein. Het voornaamste doel van ons brein is zoals gezegd: ons veilig houden. Oordelen behoedt ons om met de verkeerde mensen in zee te gaan, zorgt ervoor dat we gelijkgestemden dichterbij laten komen en mensen die niet bij ons passen of niet goed voor ons zijn, te mijden. Alleen…

Oordelen op basis van seksuele voorkeur, uiterlijke kenmerken of sociale status bijvoorbeeld is andere koek. Dit heeft niets met een mechanisme in ons brein te maken, maar heeft een sociale oorzaak. Aangepraat, geprojecteerd of opgedrongen door anderen of ontstaan door indrukken en ervaringen. Resulterend in angst om niet goed genoeg te zijn of om niet voldoende middelen te hebben. Maar oordelen over wat je van iemands gedrag vindt, van iemands handelwijze, van iemands karakter, is wat het brein vanaf de oudheid al doet om in te schatten of we bij iemand veilig zijn. Meer dan dat is het niet en volkomen logisch en aanvaardbaar. Behoor jij tot mijn ‘clan’? Kan ik jou vertrouwen?

Zoals gezegd is oordelen maar een inschatting en geen feit. De werkelijkheid kan heel anders zijn dan je denkt. Een vriendelijk en zacht persoon kan een moeilijke tijd doormaken en door een situatie volledig door het lint gaat. Is diegene dan onbetrouwbaar, gek of gevaarlijk? Iemand die je snijdt op de snelweg, is dat een hufter? Of is hij bijna te laat voor de geboorte van zijn kind.. Hoe zorg je er nu voor dat je oordeel je dient?

Door je bewust te zijn dat je je eigen ervaringen wellicht projecteert op een ander. Jouw oordeel is gebaseerd op wat je hebt meegemaakt, gehoord, gezien. Het is geen feit. Door met een ‘basiscompassie’ naar mensen te kijken en te beseffen dat je niet weet wat er in een ander leeft. Door toe te geven dat je fout zat, een verkeerde inschatting hebt gemaakt, op basis van angst. Door te luisteren naar je intuïtie. Wat voor gevoel kreeg je bij iemand die je voor het eerst leerde kennen (niet de gedachte, het gevoel)? Dat gevoel is meestal juist. Voel je je onveilig of is er veel negativisme: bescherm jezelf. Leer naar je onderbuik te luisteren en zorg ervoor dat je zo in je kracht komt te staan dat je mensen een kans kunt geven of afstand kunt nemen van mensen waarbij je niet veilig bent. De vrouw hierboven kreeg dat met behulp van hypnose voor elkaar. Ze mailde mij dat ze zich sterker voelt dan ooit en een fijne man heeft leren kennen, die haar waardeert om wie ze is..

 

Auteur: Brenda Vader

 


Hoe ontstaat een probleem?

ID-100218961

 

De problemen waar we nu in ons leven tegenaan lopen vinden hun oorsprong in de kindertijd, tussen 0 en ca. 8 jaar. Een kind tot 8 jaar heeft nog geen filter ontwikkeld voor binnenkomende informatie en accepteert daarom binnenkomende informatie als waar. Daarmee ontstaat er een overtuiging. Vaak zeggen cliënten dat ze een fijne jeugd hebben gehad en lieve ouders en geloven niet dat het probleem in hun jeugd zit. Men gaat ervan uit dat er een trauma ten grondslag moet liggen aan een probleem. Niets is minder waar. Een overtuiging kan op verschillende manieren ontstaan.

Directe beïnvloeding
Leeftijdsgenootjes, ouders of andere volwassenen in de omgeving van het kind zeggen dingen tegen het kind: “Je bent dik/lelijk/vies/dom/lui, het wordt nooit wat met jou”. Dit hoeft niet altijd traumatisch te zijn en soms weet de volwassene niet eens meer dat er iets naars gezegd is, maar vaak ook wel. Ouders die hun eigen issues hebben en pesters op school hebben grote invloed op het jonge kind. Omdat het kind nog geen filter heeft, neemt het aan dat het waar is.

Kopieergedrag
Het kind kopieert ouders of andere volwassenen in de omgeving. Als moeder bang is voor honden en haar kind snel wegtrekt als er een hond in de buurt is, kun je er donder op zeggen dat het kind ook bang wordt voor honden. Maar wat dacht je van bijvoorbeeld verlegenheid, agressiviteit, angst, somberheid of perfectionisme. In veel gevallen blijkt dat een van de ouders hetzelfde probleem had als de volwassen cliënt.

Eigen conclusies
Het kind kan per ongeluk overgeslagen worden in de klas met het uitdelen van een traktatie en de conclusie trekken: “Ik ben niet leuk want ik krijg niets, niemand ziet mij.” Of een klein meisje dat een Nederlandse film meekijkt met haar ouders. In de film zegt een oude vrouw dat ze zo moe is en wil slapen. Als de oude vrouw in de film overlijdt trekt het kind de conclusie: “Als je gaat slapen, dan kun je dus doodgaan” en durft niet meer te slapen. Kinderen zijn met hun levendige fantasie bijzonder goed in het trekken van conclusies.

Een overtuiging is een ‘zaadje’ dat kan uitgroeien tot een probleem. Maar waarom groeien dezelfde zaadjes bij verschillende mensen dan niet bij iedereen uit tot een probleem? We kennen allemaal wel verhalen van mensen die overeenkomen waarbij de ene persoon na een nare ervaring dansend door het leven gaat en de ander onderuit gaat. Naast karaktereigenschappen en een veilige basis, ligt een groot deel van het antwoord in de bevestigingen van het zaadje. Gebeurt er later nooit meer iets in je leven dat de negatieve overtuiging bevestigt, dan is er niet veel aan de hand. De overtuiging blijft inactief. Wordt de overtuiging bevestigd, dan groeit het probleem met elke bevestiging.

Bijvoorbeeld: een meisje wordt op de lagere school gepest. Kinderen roepen nare dingen en het kind neemt ze aan als waar. Op dat moment wordt er een zaadje geplant voor de overtuiging ‘ik ben niet goed genoeg’. Het meisje wordt groter en haar beste vriendinnetje wil niet meer haar beste vriendinnetje zijn omdat ze een andere beste vriendin heeft. Het zaadje gaat kiemen.. Dan wordt het meisje een tiener en haar vriendje laat haar in de steek want hij heeft een leuker meisje gevonden. Het zaadje wordt onkruid.. Het meisje wordt een vrouw, trouwt met een leuke man en na 15 jaar huwelijk gaat haar man er vandoor met een andere vrouw. Dan gaat ze onderuit.. Deze vrouw zal tegen andere mensen of een therapeut zeggen dat de reden dat ze onderuit is gegaan het feit was dat haar man haar liet zitten, maar eigenlijk is de oorzaak het kleine zaadje dat geplant werd toen ze nog maar een jong meisje was. Steeds weer werd daarna bevestigd: “Zie je, ik ben niet waardevol.”

Dit principe geldt natuurlijk ook voor andere problemen, zoals bijvoorbeeld angst. In de kindertijd heeft een onveilige situatie of gebeurtenis plaatsgevonden, die als overtuiging in het onderbewustzijn is ‘geplant’. Later in het leven kan die angst getriggerd worden door een nieuwe situatie (die vaak niets met de oorspronkelijke angst te maken heeft), of wordt steeds sterker waardoor iemand geleidelijk aan steeds banger wordt.

Je eigen ‘zaadjes’ zien helpt al om een probleem te begrijpen en het minder invloed te laten hebben. Mensen hebben dingen op jou geprojecteerd en jij hebt ze geloofd, maar dat hoef je niet meer te doen. Het is gewoonweg niet waar, schoffel dat tuintje maar lekker om. Met hypnose/hypnotherapie is het mogelijk om het onkruid met worteltjes en al uit de grond te trekken zodat de lading die daaraan vastzit geen invloed meer heeft op het leven van nu en de bloemen in je tuintje weer weelderig kunnen gaan bloeien.

 


Weg met de winterdip!

moeder kinderen

In het voorjaar en in de zomer is er niets aan de hand maar zodra de dagen korter worden en alle blaadjes gaan vallen, veranderen er zomaar dingen in je lichaam en in je brein. Moe, somber, behoefte aan calorierijk eten, veel willen slapen.. Najaarsdepressie, winterdip, herfstblues.. allemaal namen voor de behoefte om als een beer in je hol te kruipen en te willen slapen tot het weer voorjaar is. Wist je dan meer dan 500.000 mensen per jaar zich zo voelen? Hoe ontstaat zo’n winterdip nu eigenlijk en wat kun je er aan doen?

Voor een deel heeft het sombere, vermoeide gevoel te maken met het gebrek aan zonlicht in de wintermaanden. Wetenschappers zijn het daar over eens. Door het tekort aan licht raakt de biologische klok van het lichaam ontregelt en daarmee ook een aantal processen in het lichaam. Op de verkeerde tijden worden bepaalde stofjes in het lichaam aangemaakt of gestopt. Denk bijvoorbeeld aan melatonine, het stofje dat je ’s avonds slaperig maakt en aangemaakt wordt wanneer het donkerder wordt. Dit kan zich uiten in de zo bekende klachten. Ik ben van mening dat een deel van de herfstblues wordt veroorzaakt door het feit dat er over dit fenomeen gepraat wordt. Zouden in de media verhalen verschijnen van mensen die zich in de winter beter voelen dan in de zomer (die zijn er echt), dan krijgen we straks verhalen over de zomerblues. Oftewel: wat je verwacht, dat krijg je ook.

Wat is er aan de herfstblues te doen?
Door experts wordt lichttherapie, antidepressiva, st.Janskruid en psychotherapie aangeraden. Waarbij ik nogal schrik van het advies om antidepressiva te gaan slikken, maar dat terzijde. Gek genoeg lees je nergens het advies om hypnotherapie te gaan doen, terwijl dit geweldig goed resultaat geeft. Dit najaar staat onze agenda weer vol met mensen die somber zijn. Dezelfde mensen die later een berichtje sturen dat ze fantastisch de winter door zijn gekomen. Mijn advies: goed slapen, gezond eten, fijn in de buitenlucht bewegen en ter aanvulling een hypnosesessie. Dikke kans dat je fluitend deze winter doorkomt.

 

 


De schoonheid van onzekerheid..

Zekerheid bestaat nietzekerheden
Wanneer en waarom hebben wij, mensen, besloten dat zekerheden noodzakelijk zijn? We hebben een inboedel-, woon-, aansprakelijkheids-, rechtsbijstands-, overlijdens- en nog veel meer verzekeringen om ervoor te zorgen dat er niets misgaat. We willen een belofte van eeuwige trouw van onze partner en een vast arbeidscontract, want stel je voor dat je het alleen moet doen, of je baan kwijtraakt.

Er is natuurlijk niets tegen verzekeringen. Sommigen zijn verplicht of uitermate nuttig, maar ik durf te beweren dat de hang naar zekerheid je meer belemmert dan je iets oplevert. De andere kant van het verhaal is namelijk dat je door die hang naar zekerheid wellicht blijft zitten in een baan die niet bij je past, omdat er een hoge hypotheek op je huis zit. Dat je in een ongelukkige relatie blijft, want hoe moet je het anders financieel redden in je eentje. Dat je geen muzikant wordt omdat iedereen zegt dat je daarvan niet kunt leven. Ik heb nieuws voor je: de zekerheid die je denkt te hebben, of te kunnen krijgen, BESTAAT NIET. De mensheid is schijnzekerheden aan het creëren, maar NIETS in het hele leven is zeker. Het bedrijf waar je werkt kan failliet gaan, je partner kan verliefd worden op een ander, je kunt morgen tegen een boom rijden of een ernstige ziekte krijgen. Kijk maar eens wat er is gebeurd met de pensioenen waarvan we decennia lang ‘zeker’ zijn geweest. Daar kun je angstig en ongelukkig van worden maar lees even verder..

Alles is mogelijk
Met de wetenschap dat helemaal niets in het leven zeker is, is het dus krankzinnig om jezelf dag na dag naar dat vervelende kantoor te slepen en te wachten tot je weer naar huis mag, alleen om de hypotheek te kunnen blijven betalen. Is het eeuwig zonde dat je je passies niet leeft omdat je bang bent dat je het niet kunt of het je geen inkomen gaat opleveren. Is het zonde om jaloers te zijn of bang dat je partner je verlaat. Er zit maar één ding op en dat is de schoonheid zien van onzekerheid. Als niets vastligt, is dus alles mogelijk!

Je hebt voor jezelf een vast pad gebaand waarvan je denkt dat die naar zekerheid leidt. Dat moet wel een saai pad zijn. Je kunt alleen maar rechtdoor, ziet alleen maar wat er links en rechts van dat pad is en je weet waar het naar toe gaat (denk je). Soms word je door gebeurtenissen van je pad afgeslingerd en dan ben je overstuur en ongelukkig. Waarom overkomt dit jou nu juist? Wat een pech.. Maar stel je nu voor dat je het doel van je leven helder hebt, maar het pad dat je loopt onbekend is. Dat je een zijweg kunt of moet nemen en zich vanzelf weer een ander pad ontwikkelt. Dat je weg doodloopt en je iemand tegenkomt die je even de goede kant op wijst. Dat je daardoor op plekken komt die je nooit had durven dromen. Dat je onderweg obstakels overwint waarvan je niet wist dat je het zou kunnen..

Zet een paar stappen
Ik ben in mijn leven veel mensen tegengekomen die een indrukwekkend levensverhaal hebben. Die daardoor dingen hebben neergezet, miljoenen boeken hebben verkocht, een boodschap hebben voor iedereen. Die mensen hebben allemaal één ding gemeen: ze zijn keihard van hun pad geduwd. Ze zijn al hun zekerheden kwijtgeraakt. Ze hebben onder een brug geslapen, zijn bijna dood geweest, hebben een ernstige ziekte gekregen of hebben een andere traumatische ervaring gehad. Zij werden gedwongen om zonder enige zekerheid een onbekend pad in te slaan en hebben de schoonheid van het leven ontdekt. De mogelijkheden, hun eigen kracht..

Dit kun jij ook. Je hoeft niet te wachten tot je bruut van je pad af wordt gebracht. Wandel naar plekken waar het goed voelt, neem eens een onbekende afslag waar je blij van denkt te worden of die nodig is voor jouw verdere ontwikkeling. Kijk verder dan het pad waar je op dit moment op loopt en zet een gewoon een paar eerste stappen op een heel nieuw pad, zonder dat je precies weet waar het heen leidt. Neem vooral een aantal verzekeringen en pas op jezelf, maar laat de rest van je zekerheden los. Ga het maximale uit het leven halen. Onderneem actie en vertrouw. Het leven zorgt voor je, als jij voor jezelf zorgt..

 

Brenda Vader C.H.
Hypnosecentrum Haarlemmermeer

Wil je ook hypnose ervaren, of leren? Vul het contactformulier hiernaast in!


De kas van een ziekenhuis plunderen in hypnose. Is dat mogelijk?

‘Ziekenhuiskas geplunderd onder hypnose’

3-7-14 – 18:08  bron: ANP archiefbeeld © anp.Ze nam 7750 euro weg uit de kas van een ziekenhuis in het Duitse Mannheim, maar kon daar niets aan doen omdat ze onder hypnose was. Dat heeft een voormalig medewerkster van het ziekenhuis die haar ontslag om de diefstal heeft aangevochten, vandaag gezegd voor de rechter.

De vrouw werd in februari na ruim 42 dienstjaren ontslagen, omdat ze twee keer een greep uit de kas had gedaan, een paar maanden voor haar pensionering. Ze zegt dat ze het slachtoffer is van misdadigers die haar hadden gehypnotiseerd. De rechtszaak gaat nog verder. Eerst moeten de bewakingsbeelden worden bekeken.
——————————————————————————————————

Tot zover artikel in de kranten van deze week. Veel mensen hebben mij gevraagd of het mogelijk is om een misdrijf te plegen in hypnose. Het antwoord: nee, en ja.

Laat me dit verduidelijken: dat een hypnotiseur macht of controle heeft over mensen is een absolute fabel. Een hypnotiseur kan je niet iets laten doen dat tegen je moraal of natuur in gaat. Maar waarom is het dan toch mogelijk om een misdrijf te plegen terwijl je in hypnose bent? Daarvoor moet je eerst iets weten over de werking van ons brein. Tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn zit iets dat wij een ‘kritische factor’ noemen. Die bepaalt welke informatie wordt doorgelaten en opgeslagen in het onderbewustzijn en heeft als voornaamste doel je veilig te houden. Als ik je om je pincode zou vragen, dan zegt jouw kritische factor onmiddellijk: “die krijg je niet!”

Hypnose is het verkleinen van deze kritische factor zodat suggesties gemakkelijker worden geaccepteerd en opgeslagen in het onderbewustzijn. Echter, de kritische factor wordt alleen maar verkleind en blijft altijd enigszins actief. Gaat een suggestie die een hypnotiseur je geeft, tegen jouw moraal of persoonlijkheid in, dan verwerpt de kritische factor deze alsnog. Die pincode krijgt een hypnotiseur dus zo goed als zeker ook niet wanneer het ‘slachtoffer’ diep in hypnose is. Ben je in het dagelijks leven bereid om criminele handelingen uit te voeren, of zit je in het complot, dan kan je onderbewustzijn in hypnose de opdracht om deze handelingen uit te voeren, accepteren en ook daadwerkelijk uitvoeren. Deze mevrouw is dus of een leugenaar, of een deel van het complot, of had al een duidelijke ‘criminal mind’..


Blog: Het kwetsbare kind..

woorden kind

Ken je die reclame van enige jaren geleden nog, over verbaal geweld tegen kinderen? Hartverscheurende beelden van intens verdrietige kinderen met de meest vreselijke zinnen op hun lichaam geschreven. “Was je maar nooit geboren”, “Het is allemaal jouw schuld”, “Denk maar niet dat papa jou ooit nog wil zien.” We voelden allemaal met deze kinderen mee, waren ontzet en vastbesloten om nooit zo met onze kinderen om te gaan.

Onbedoeld je kind beschadigen
Ik ben ervan overtuigd dat iedere ouder (uitzonderingen daargelaten, die zijn er helaas altijd) het beste wil voor zijn of haar kind. We willen dat ze normen en waarden leren, zelfstandig worden, zich staande kunnen houden in het leven en opgroeien tot gelukkige, geslaagde mensen. Toch beschadigt menige ouder onbedoeld wél hun kind. In mijn hypnosecentrum komen veel mensen met verschillende issues die te maken hebben met een beschadiging in de kinderjaren. Keer op keer blijkt tijdens een sessie dat de oorsprong van de klacht te maken heeft met één of beide ouders.

In de praktijk
S. bijvoorbeeld is een vrouw van 54 jaar met flink overgewicht. Al sinds zij een klein meisje was, maakte haar moeder de ene na de andere opmerking over haar molligheid en zette het kleine meisje op dieet. Ze moest vooral niet dik worden. “Ben je nu alweer aan het eten, je bent al zo dik.” Het kleine meisje had gewoon erge honger. Moeder was zelf haar hele leven al op dieet en bracht haar angsten en frustraties over op haar dochter. Het onderbewuste kind in S. was er, op het moment dat ze naar mij toekwam,nog steeds van overtuigd dat ze een dikkerdje was en haar onderbewustzijn stelde alles in het werk om dat ook waar te maken. Toen we in de sessie die overtuiging verwijderde en de moeder vergaven, viel S. langzaam maar zeker af.

T. is een jongen van 14 jaar. Moeder belde mij dat ze graag met hem langs wilde komen omdat hij faalangst had. Dat uitte zich met name in de prestaties op school. Het bleek een stille, slimme jongen te zijn met gebogen schouders. Ik vroeg hem het intakeformulier in te vullen, terwijl ik nog even sprak met moeder die mij luidkeels uitlegde wat er allemaal ‘mis’ was met haar zoon. Toen hij mij het ingevulde formulier overhandigde kon moeder het niet nalaten om haar zoon te vertellen dat ‘die mevrouw vast die hanenpoten op het formulier niet kon lezen en dat hij toch eens moest leren om normaal te schrijven.’ De schouders bogen nog meer voorover. Ik hoefde in de sessie niet te zoeken naar de oorzaak van zijn faalangst.

Beide (in dit geval) moeders wilden het beste voor hun kind, maar waren onbedoeld zelf de oorzaak van hun klachten.

Het gedrag afkeuren, niet het kind
Opvoedkundigen vertellen ons al een poosje dat je niet een kind moet afkeuren, maar het gedrag. Dus niet ‘”jij bent een vervelend kind”, maar “ik vind dat jij je vervelend gedraagt nu.” Een schot in de roos, want kinderen zijn sponzen, geloven alles en vatten alles letterlijk op. Een volwassen mens heeft tussen het bewustzijn en het onderbewustzijn de zogenaamde ‘kritische factor’. Deze kritische factor heeft als doel je te beschermen en bepaalt welke informatie wordt geaccepteerd en opgeslagen in het onderbewustzijn. Als ik tegen jou zeg dat je stom bent, dan ketst jouw kritische factor dat af. Jij gaat echt niet denken dat je stom bent omdat ik dat zeg. Kinderen onder de 8 jaar doen dat wel. Die nemen dat ogenblikkelijk van je aan. De kritische factor ontstaat rond je 7e/8e levensjaar. Pas vanaf die leeftijd word je enigszins beschermd tegen binnenkomende informatie die niet goed voor je is. Hoe ouder je bent, des te ‘dikker’ is je kritische factor. Kinderen tot 8 jaar staan dus wagenwijd open voor alle suggesties. De woordkeuze van (met name) de ouders bepaalt of deze kinderen later in hun leven een probleem ontwikkelen, of niet.

Leg je woorden dus op een weegschaaltje en besef, ook in een boze bui, goed dat kinderen niet onze kennis en ons relativeringsvermogen hebben. Ze kunnen zomaar van je aannemen dat ze dik, lomp, stom, lui, waardeloos of slecht zijn. Dat ze rotkinderen zijn en dat er nooit iets van ze terecht komt. Want dat hebben papa en mama gezegd..