Wat is directe hypnose?

Wat is directe hypnose? 
Hypnose kent twee belangrijke stromingen waaruit bepaalde technieken zijn voortgekomen. Helaas werken vrijwel alle hypnotherapeuten in Nederland met de technieken van Milton Erickson, men kent hem ook wel van NLP. Hierbij wordt gebruik gemaakt van lange inducties (de manier waarop een persoon in hypnose gaat) en indirecte hypnose. De client blijft in een zeer lichte trance en zegt vaak niet eens in hypnose te zijn geweest. Er zijn veel sessies nodig per issue (15 of meer is niet ongebruikelijk) en de resultaten zijn sterk wisselend. De technieken die gebruikt worden bij directe hypnose komen van een van de belangrijkste mensen ooit op het gebied van hypnose: Dave Elman. Hierbij wordt gebruik gemaakt van snelle, krachtige inducties en de client gaat in diepe hypnose waardoor de resultaten optimaal zijn. Na afloop voelt de client dat hij of zij in hypnose is geweest en voelt zich zeer ontspannen en erg goed. Het probleem is in één tot maximaal drie sessies opgelost. Zowel in de hypnosesessies als in de hypnotherapiesessies maken wij gebruik van deze krachtige technieken om in korte tijd maximaal resultaat te behalen voor onze cliënten.

De geschiedenis van hypnose
Het woord hypnose komt van het Griekse ‘hypnos’, dat ‘slaap’ betekent. Het wordt al vele duizenden jaren toegepast, maar de hypnose zoals wij die kennen ontstaat in de 18e eeuw. De Oostenrijkse arts Franz Anton Mesmer behaalt in die tijd opzienbarende resultaten bij zijn patiënten door ze in een trance te brengen. In de 19e eeuw ontwikkelt de Schotse arts James Esdaile soortgelijke technieken om door middel van natuurlijke anesthesie (diepe hypnose) patiënten met succes te opereren. De eveneens Schotse arts James Braid bedenkt uiteindelijk de term ‘hypnose’. In 1843 publiceert hij een boek waarin voor het eerst wordt gesproken over hypnose, hypnotiseren en hypnotiseur.

Hoe werkt hypnose?
Het geconcentreerd lezen van een boek, waardoor je de wereld om je heen vergeet, is al hypnose. Je rijdt misschien wel eens in de auto op de automatische piloot naar huis en kunt je eenmaal thuis niet veel meer herinneren van de rit zelf. Ook dat is een vorm van hypnose. Hypnose is er in verschillende gradaties; van een lichte trance (het lezen van een boek) tot complete anesthesie (gevoelloosheid). In lichte hypnose kunnen al veranderingen tot stand worden gebracht. Het meest effectief is echter middeldiepe tot diepe hypnose. Hypnose is geen slaap. Je bent gewoon bij bewustzijn en hoort alles.

Het is bewezen dat de oorzaken van klachten en problemen niet te vinden zijn in het bewustzijn maar in het onderbewustzijn. Als je bang bent voor spinnen dan heb je ooit een negatieve emotie (emoties zitten in het onderbewustzijn) gekoppeld aan een ervaring met spinnen. Iedereen kan je vertellen dat spinnen niet eng of gevaarlijk zijn maar je onderbewustzijn heeft deze nare ervaring geankerd en jij reageert daarop met angst. Door de begeleiding van de hypnotiseur en de bereidheid van de cliënt om in hypnose te gaan, kan een staat van trance gerealiseerd worden waarin veranderingen in het onderbewustzijn kunnen worden gemaakt. Zie het onderbewustzijn als de harde schijf van een computer. Alle eerste overtuigingen (ervaringen) worden daar opgeslagen. Komt er een nieuwe overtuiging dan wordt de eerste overtuiging van de harde schijf gewist. Echter, de harde schijf heeft een firewall die niet alle nieuwe informatie zomaar doorlaat. Een hypnotiseur weet deze firewall te omzeilen waardoor je onderbewustzijn boodschappen (suggesties) aanneemt en oude overtuigingen kunnen worden vervangen door nieuwe. Resultaat: je bent niet meer bang voor spinnen omdat de negatieve emoties die gekoppeld zijn aan de eerdere ervaring met deze beestjes, niet meer op je harde schijf staan.

De firewall wordt overigens nooit helemaal uitgeschakeld waardoor je altijd zelf de controle hebt over het proces. Is de suggestie van de hypnotiseur te extreem voor jouw firewall, dan stopt het proces. Daarmee is er geen risico dat de hypnotiseur je dingen laat doen die jij niet wilt. Dit is een absolute fabel.

Wanneer wordt een overtuiging een probleem?
Een beperkende overtuiging ontstaat meestal voor het achtste levensjaar. Een kind kan een eigen conclusie trekken, bepaalde zaken kopiëren (meestal van de ouders) of het kan iets negatiefs verteld worden. De eerste overtuiging hoeft niet persé beperkend te zijn. Pas als deze overtuiging later in het leven één of meerdere keren bevestigd wordt, ontwikkelt zo’n overtuiging zich tot een probleem. (Lees hier meer over het ontstaan van een probleem) Door de beperkende overtuiging in hypnose te veranderen, verdwijnt de lading en daarmee het probleem.

Lees ook veelgestelde vragen en de antwoorden op deze pagina.

Andere bezoekers bekeken ook deze pagina’s: