Oordelen mag

Oordelen mag

ID-100282941

We staan op het punt om een hypnosesessie te gaan doen. Ze vertelt me eerst haar verhaal. Een lastige jeugd. Een moeder die haar niet zag staan en een vader die naar de fles greep. Ze is daardoor in haar leven erg onzeker geworden en angstig om relaties aan te gaan. Ze trouwde het bekende: een alcoholist, die haar mishandelde en haar na jaren verliet voor haar beste vriendin. Ze is al een hele poos alleen. “Ik weet dat ik niet mag oordelen”, zegt ze zachtjes, “maar ik vertrouw mensen niet meer”. Haar onderbewustzijn had een strategie ontwikkeld om haar veilig te laten blijven: geen vertrouwen meer hebben in zichzelf en andere mensen, zo kon ze niet meer gekwetst worden.

Haar opmerking zette me aan het denken. Oordelen.. Dat ‘mogen we niet doen’, dat is niet spiritueel, niet netjes. Als je de werking van het brein begrijpt, zul je daar anders over denken. Oordelen is inschatten: is iemand oké, is de situatie veilig, schuilt hier gevaar? Een heel natuurlijke functie van ons brein. Het voornaamste doel van ons brein is zoals gezegd: ons veilig houden. Oordelen behoedt ons om met de verkeerde mensen in zee te gaan, zorgt ervoor dat we gelijkgestemden dichterbij laten komen en mensen die niet bij ons passen of niet goed voor ons zijn, te mijden. Alleen…

Oordelen op basis van seksuele voorkeur, uiterlijke kenmerken of sociale status bijvoorbeeld is andere koek. Dit heeft niets met een mechanisme in ons brein te maken, maar heeft een sociale oorzaak. Aangepraat, geprojecteerd of opgedrongen door anderen of ontstaan door indrukken en ervaringen. Resulterend in angst om niet goed genoeg te zijn of om niet voldoende middelen te hebben. Maar oordelen over wat je van iemands gedrag vindt, van iemands handelwijze, van iemands karakter, is wat het brein vanaf de oudheid al doet om in te schatten of we bij iemand veilig zijn. Meer dan dat is het niet en volkomen logisch en aanvaardbaar. Behoor jij tot mijn ‘clan’? Kan ik jou vertrouwen?

Zoals gezegd is oordelen maar een inschatting en geen feit. De werkelijkheid kan heel anders zijn dan je denkt. Een vriendelijk en zacht persoon kan een moeilijke tijd doormaken en door een situatie volledig door het lint gaat. Is diegene dan onbetrouwbaar, gek of gevaarlijk? Iemand die je snijdt op de snelweg, is dat een hufter? Of is hij bijna te laat voor de geboorte van zijn kind.. Hoe zorg je er nu voor dat je oordeel je dient?

Door je bewust te zijn dat je je eigen ervaringen wellicht projecteert op een ander. Jouw oordeel is gebaseerd op wat je hebt meegemaakt, gehoord, gezien. Het is geen feit. Door met een ‘basiscompassie’ naar mensen te kijken en te beseffen dat je niet weet wat er in een ander leeft. Door toe te geven dat je fout zat, een verkeerde inschatting hebt gemaakt, op basis van angst. Door te luisteren naar je intuïtie. Wat voor gevoel kreeg je bij iemand die je voor het eerst leerde kennen (niet de gedachte, het gevoel)? Dat gevoel is meestal juist. Voel je je onveilig of is er veel negativisme: bescherm jezelf. Leer naar je onderbuik te luisteren en zorg ervoor dat je zo in je kracht komt te staan dat je mensen een kans kunt geven of afstand kunt nemen van mensen waarbij je niet veilig bent. De vrouw hierboven kreeg dat met behulp van hypnose voor elkaar. Ze mailde mij dat ze zich sterker voelt dan ooit en een fijne man heeft leren kennen, die haar waardeert om wie ze is..

 

Auteur: Brenda Vader

 

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply

CONTROLE *