Weg met de winterdip!

Weg met de winterdip!

moeder kinderen

In het voorjaar en in de zomer is er niets aan de hand maar zodra de dagen korter worden en alle blaadjes gaan vallen, veranderen er zomaar dingen in je lichaam en in je brein. Moe, somber, behoefte aan calorierijk eten, veel willen slapen.. Najaarsdepressie, winterdip, herfstblues.. allemaal namen voor de behoefte om als een beer in je hol te kruipen en te willen slapen tot het weer voorjaar is. Wist je dan meer dan 500.000 mensen per jaar zich zo voelen? Hoe ontstaat zo’n winterdip nu eigenlijk en wat kun je er aan doen?

Voor een deel heeft het sombere, vermoeide gevoel te maken met het gebrek aan zonlicht in de wintermaanden. Wetenschappers zijn het daar over eens. Door het tekort aan licht raakt de biologische klok van het lichaam ontregelt en daarmee ook een aantal processen in het lichaam. Op de verkeerde tijden worden bepaalde stofjes in het lichaam aangemaakt of gestopt. Denk bijvoorbeeld aan melatonine, het stofje dat je ’s avonds slaperig maakt en aangemaakt wordt wanneer het donkerder wordt. Dit kan zich uiten in de zo bekende klachten. Ik ben van mening dat een deel van de herfstblues wordt veroorzaakt door het feit dat er over dit fenomeen gepraat wordt. Zouden in de media verhalen verschijnen van mensen die zich in de winter beter voelen dan in de zomer (die zijn er echt), dan krijgen we straks verhalen over de zomerblues. Oftewel: wat je verwacht, dat krijg je ook.

Wat is er aan de herfstblues te doen?
Door experts wordt lichttherapie, antidepressiva, st.Janskruid en psychotherapie aangeraden. Waarbij ik nogal schrik van het advies om antidepressiva te gaan slikken, maar dat terzijde. Gek genoeg lees je nergens het advies om hypnotherapie te gaan doen, terwijl dit geweldig goed resultaat geeft. Dit najaar staat onze agenda weer vol met mensen die somber zijn. Dezelfde mensen die later een berichtje sturen dat ze fantastisch de winter door zijn gekomen. Mijn advies: goed slapen, gezond eten, fijn in de buitenlucht bewegen en ter aanvulling een hypnosesessie. Dikke kans dat je fluitend deze winter doorkomt.

 

 

 
Comments

No comments yet.

Leave a Reply

CONTROLE *